De meest voorkomende schadeposten bij boten

Heeft u al eens schade aan uw boot gehad? Grote kans dat diefstal of slechte weersomstandigheden de oorzaak waren. We zetten de meest voorkomende schadeposten bij pleziervaartuigen even op een rijtje.

Vorst

Vorst is de grootste schadepost voor pleziervaartuigen. Diefstal staat op de tweede plaats gevolgd door zinkschade op plek drie. De meeste schademeldingen komen binnen in de zomermaanden juli en augustus. Het gemiddelde bedrag dat verzekeraars uitkeren na schade is €4800,-.

Diefstal van boten

Per jaar worden er ongeveer 1200 pleziervaartuigen gestolen. Hiervan wordt maar 5% teruggevonden. De gemiddelde schadepost van een gestolen pleziervaartuig ligt rond de €8600,-. Daarnaast worden er ook veel buitenboordmotoren gestolen, gemiddeld 2100 per jaar. Hiervan wordt slechts 1% teruggevonden.

Overige schade

Andere veelvoorkomende schadeposten zijn een aanvaring met een andere boot, het raken van de bodem of het raken van een obstakel onder water. De kosten bij schade kunnen hoog oplopen. Een goede bootverzekering is daarom geen overbodige luxe.

Het beste is natuurlijk om schade te voorkomen. Vaar altijd veilig en zorg dat u het vaargebied kent of een duidelijke vaarkaart heeft zodat u op de hoogte bent van de diepte van het water. Daarnaast kunt u uw boot beveiligen met goede sloten met een keurmerk.

Preventietips van DMW: