Vaarroute in Noord-Brabant

In Noord-Brabant kunt u een stedentrip over het water doen. Want de steden Breda, Tilburg en Den Bosch hebben een directe ligging aan het water. Naast dat deze route ideaal is om deze drie steden te bezoeken vaart u onderweg ook door het Brabantse platteland met een verrassend bosrijk landschap met heidegebieden. 

vaarroute Breda Tilburg Den BoschDe route langs deze drie steden is in totaal 144 km lang. 

Breda

U bereikt Breda via de Mark, een riviertje dat dwars door de binnenstad loopt. In het centrum van Breda vindt u prachtige aanlegplaatsen. Sinds een paar jaar kunt u aanleggen aan de Nieuwe Prinsenkade. U kunt tegenwoordig ook tot voorbij de Hoge Brug varen. Hierdoor is het mogelijk om in de Haven van Breda te overnachten (de maximale doorvaarthoogte is hier 3,20 m).

De Mark loopt richting het westen. Bij Standdaarbuiten gaat hij over in de Dintel. Nog verder westwaarts komt de rivier via het Volkerak uit in de Oosterschelde. Maar wanneer u oostwaarts gaat komt u via het Markkanaal uit bij de verbinding met het Wilhelminakanaal, dat u richting Tilburg brengt.

Tilburg 

Tilburg is gelegen aan het Wilhelminakanaal. Het Wilhelminakanaal ligt tussen de Amer en Zuid-Willemsvaart. Wilt u echt iets van de stad zien dan kunt u afslaan naar de Piushaven, bij kilometerpunt 27. Hier kunt u vlakbij het centrum aanleggen. Ook de Piushaven zelf is een leuk gebied met allerlei terrasjes en restaurantjes aan de waterkant. De Piushaven heeft twee beweegbare bruggen die doordeweeks en op zaterdag elk heel uur bediend worden. Op zondag gebeurt dit om de twee uur.

Andere interessante stops zijn Safaripark de Beekse Bergen, even voorbij Tilburg. Het park heeft een eigen jachthaven. Nog 15 kilometer verder ligt het dorp Oirschot met een schilderachtig centrum en veel gezellige terrassen.

Den Bosch

Via Aarle-Rixtel, bij de kruising van het Wilhelminakanaal en de Zuid-Willemsvaart, vaart u naar Den Bosch. Den Bosch ligt aan de Zuid-Willemsvaart en het Maxima kanaal. De passantenhaven van Den Bosch is te bereiken via de Gekanaliseerde Dieze, die u via de Zuid-Willemsvaart bereikt. Deze passantenplaatsen liggen in de Dommel die direct aan het centrum ligt. In Den Bosch kunt u de Bourgondiër in uzelf volledig aan zijn trekken laten komen met de vele restaurants en cafés.