Vaarroute Westerschelde

Bent u op zoek naar een uitdagende vaarroute? Dan is varen op de Westerschelde zeker wat voor u! De Westerschelde is het meest zuidelijkste stukje water van de Zeeuwse delta en is een ware belevenis. Havenplaatsen zoals Vlissingen en Breskens zijn leuke plaatsen om aan te meren en even lekker uit te waaien. Vlissingen kent zelfs de langste zeeboulevard van Nederland. Bovendien ligt in de Koopmanshaven de jachthaven Michiel de Ruyter. Deze jachthaven is zeker een bezoekje waard, de jachthaven is tevens gelegen in het centrum van Vlissingen. Vanaf de Westerschelde kunt u zelfs doorvaren tot aan Antwerpen. Vaart u door naar Antwerpen, dan zult u al meteen merken dat de ongetemde zee plaats maakt voor een brave rivier.

Varen op de Westerschelde

Westerschelde vaarrouteDe Westerschelde is te bereiken via de Noordzee. Vanaf het Noorden vaart u onder de kust van Walcheren door naar Vlissingen. Vanaf Zeebrugge in België kunt u door de Scheur langs Cadzand en als u de kustlijn aanhoudt, vaart u langs Breskens. Daarnaast is het ook mogelijk om de Westerschelde te bereiken via de binnenwateren, het Kanaal door Walcheren loopt van het Veerse Meer naar Vlissingen. Bent u op weg naar Antwerpen via de binnenwateren? Dan kunt u het beste kiezen om te varen door het Kanaal door Zuid-Beveland. Wanneer u gaat varen op de Westerschelde, dan vaart u op echt zeewater, dit betekent dat u te maken krijgt met eb en vloed en een flinke stroming. Doordat u op echt zeewater vaart, kan het er behoorlijk spoken. Vooral als er een stevige wind tegen de stroom in gaat, moet u rekenen op lastig vaarwater. Zo kan het tijdverschil oplopen tot wel vijf meter. Varen op de Westerschelde vraagt daarom om enige ervaring. Vooral bij een stevige wind uit het Noordwesten kan het lastig zijn om uw boot te besturen. Daarnaast is de Westerschelde zeer druk bevaren met groot scheepsvaartverkeer.

Als u op de Westerschelde gaat varen, dient u het Scheepvaartreglement Westerschelde bij u te hebben. Daarnaast heeft u een Klein Vaarbewijs 2 nodig indien het verplicht is om een vaarbewijs te hebben voor uw schip. U moet in ieder geval rekening mee houden dat u het beroepsvaartverkeer voorrang verleent.

Plan voordat u vertrekt altijd uw route, zodat u rekening kunt houden met de plaatselijke vaarreglementen. Ook is het verstandig om voor vertrek het weer te checken, als er een stevige wind waait op de Westerschelde is het wellicht beter om uw tocht te verplaatsen naar een volgende keer.