Uw woonboot verzekeren

Als iets niet in een standaardproduct te vatten is, dan is dat wel de verzekering van woonschepen. De variatie is enorm, van klassieke schepen tot nieuwe betonnen casco's. Het zal duidelijk zijn dat het bijbehorende verzekeringstarief niet in een standaard tarievenboekje past. DMW heeft alle kennis in huis om u te adviseren over uw woonbootverzekering. 

Woonbootverzekering afsluiten?

Wij kiezen ervoor om woonschepen te verzekeren op basis van een (te overleggen) expertiserapport, zodat duidelijk is welk risico verzekerd wordt en tegen welke waarde. Op deze manier is eigenlijk elke woonboot voor ons te verzekeren. Het is vooral belangrijk om samen met u (de klant) de wensen, behoeften en risico's te inventariseren. Vraag een offerte aan voor een advies op maat.

Woonark verzekeren in Nederland

In Nederland liggen ongeveer 10.000 woonboten op een legale ligplaats. Hiervan liggen er ongeveer een kwart in Amsterdam. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende 3 soorten woonboten:

  • Woonark: een houten, stenen of kunststof opbouw bevestigd op een betonnen casco.
  • Schark: een houten, stenen of kunststof opbouw bevestigd op een metalen binnenvaart schip dat niet meer gebruikt wordt. Het verschil met een ark is de metalen onderbouw waardoor een schark elke vijf jaar naar de werf moet voor onderhoud.
  • Woonschepen: vaak zijn dit binnenvaartschepen die uit de vaart zijn genomen of historische boten die een functie als woonboot hebben gekregen. Sommige woonschepen kunnen nog steeds varen.

Een woonbootverzekering is veel anders dan een verzekering voor een huis dat gewoon op de wal gebouwd is. Dit komt door de risico's die wonen op het water met zich meebrengt. Een woonboot verzekeren is vaak duurder dan het verzekeren van een huis. Hier is één simpele reden voor: een woonboot kan zinken en een huis niet. Een gezonken woonboot bergen is namelijk vrij duur. Over het algemeen zijn arken goedkoper om te verzekeren dan scharken of woonschepen. Dit komt door de betonnen onderkant. 

Wilt u graag meer informatie over de mogelijkheden van een verzekering voor uw type woonboot, neem dan contact met ons op.