Diefstalverzekering boot

Een boot is een kostbaar bezit. Die wilt u niet alleen tegen schade verzekeren, maar zeker ook tegen diefstal. Jaarlijks worden ruim 1.000 boten gestolen, dus een diefstalverzekering is geen overbodige luxe.

Waar moet u rekening mee houden bij het afsluiten van een diefstalverzekering voor uw boot? Hieronder beantwoorden wij enkele veelgestelde vragen.

Is een diefstalverzekering verplicht?

Nee. Sterker nog, het is in Nederland niet verplicht uw boot uberhaupt te verzekeren. Wel verlangen sommige organisaties, bijvoorbeeld jachthavens of evenementen, dat uw boot minimaal WA is verzekerd.

Is diefstal standaard meeverzekerd bij een bootverzekering?

Nee, wanneer u kiest voor enkel een WA-dekking is diefstal niet meeverzekerd. Kiest u voor een WA + Cascoverzekering, dan is diefstal wel verzekerd. Sommige verzekeraars bieden daarnaast ook een WA + diefstalverzekering aan.

Is diefstal van een buitenboordmotor te verzekeren?

Jazeker, bij een WA + cascodekking is diefstal van de buitenboordmotor meeverzekerd. Om in geval van diefstal ook uitgekeerd te krijgen is het wel noodzakelijk dat de motor beveiligd is met een gecertificeerd buitenboordmotorslot.

Waar moet ik verder op letten als ik mijn boot wil verzekeren tegen diefstal?

Zorg dat uw vaartuig altijd met een goedgekeurde kabel en slot wordt vastgemaakt. Tevens dient een eventuele trailer voorzien te zijn van een goedgekeurde wielklem en disselslot. Anders kan een verzekeraar besluiten uw claim mogelijk niet uit te keren in geval van diefstal.

Daarnaast adviseren wij u een vaartuigvolgsysteem of Track & Tracesysteem te installeren. Zo kan uw vaartuig in geval van diefstal snel terug worden gevonden. Sommige verzekeraars stellen een dergelijk systeem in bepaalde situaties zelfs verplicht. Neem voor meer informatie hierover contact met ons op.

Lees meer preventietips om diefstal of inbraak te voorkomen.