Varen in het Groene Hart

De Randstad is vanwege de hoge bevolkingsdichtheid niet het eerste watersportgebied wat te binnen schiet. Dit gebied in het westen van het land kent de meeste steden in verhouding tot de oppervlakte. De vier grootste steden van het land vallen binnen de Randstad, namelijk Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De grachten van deze steden zijn voor bootbezitters mooi om eens te bevaren, maar toch trekt een ander deel van de Randstad de meeste watersporters. Het Groene Hart is in tegenstelling tot de rest van het gebied een stuk minder dichtbevolkt. Het bevat wel steden zoals Gouda, Alphen aan den Rijn en Woerden, maar bestaat voor het grootste deel uit veenweiden. De hierbij gelegen veenplassen vormen een aantrekkelijke omgeving voor de watersport.

Verschillende vaarwateren

Groene Hart vaarrouteHet gebied wordt min of meer begrensd door de vier grootste steden, Leiden en Hilversum. U zult niet snel een vergelijkbaar gebied vinden waar er net zo veel verschillende soorten vaarwateren te vinden zijn op zo’n kleine oppervlakte. U kunt namelijk genieten van de rust op de veenplassen of genieten van de stadse cultuur in de grachten van bijvoorbeeld Gouda. In totaal vindt u meer dan 400 kilometer aan vaarroutes door het Groene Hart. Vanuit het natuurgebied kunt u ook naar één van de grote steden varen die net buiten het veenweide gebied liggen. Zo zou u een meerdaagse tocht kunnen plannen met een combinatie van rustige natuur in de polder met stadscultuur in bijvoorbeeld Leiden, Utrecht, Amsterdam, Rotterdam of Den Haag.

Woerden als vertrekpunt

Voor veel vaartuigbezitters is Woerden een ideaal vertrekpunt voor een vaarroute door het Groene Hart. De stad heeft namelijk een vrij recent gerenoveerde passantenhaven en is gelegen in het centrum. Vanuit hier kunt u alle kanten op. De stad zelf heeft veel cultuur en historie te bieden en is ook geschikt om te winkelen. Er zijn meerdere uitgestippelde vaarroutes die vanuit Woerden vertrekken. Eén daarvan is de route over Hekendorp. Deze vaarroutes zijn geschikt om een hele of halve dag mee te vullen.