Internationaal Vaarbewijs

Als watersporter bent u natuurlijk altijd op zoek naar nieuwe vaargebieden en routes. Hoewel Nederland talloze prachtige watersportgebieden kent, is de kans groot dat u op een gegeven moment de grenzen over wilt gaan en in het buitenland de wateren te verkennen. In de rest van Europa zijn namelijk nog veel meer prachtige wateren te vinden. Zeker tijdens de zomervakantie kiezen veel bootbezitters ervoor om de boot mee te nemen op vakantie of om zelfs alleen met de boot naar punt van bestemming te varen. Dit is natuurlijk de ultieme manier om van de watersport te genieten. Er zijn uiteraard wel een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden. Een van de belangrijkste zaken is dat u in het bezit bent van het Internationaal Vaarbewijs.

International Certificate of Competence

In veel Europese landen is het verplicht om het International Certificate of Competence (ICC) te bezitten. Zelfs als u in Nederland een motorboot vaart die niet sneller kan dan 20 kilometer per uur en u hiervoor dus geen vaarbewijs nodig heeft, kan het voorkomen dat men in het buitenland om uw ICC vraagt. Het is dus aan te raden om altijd uw Internationaal Vaarbewijs bij u te hebben als u in het buitenland gaat varen. Zo voorkomt u dat u in de problemen raakt met de lokale autoriteiten.

Verschillende vormen van het Internationaal Vaarbewijs

De benodigde documenten om te kunnen varen, worden in Nederland door VAMEX afgegeven. Het Internationaal Vaarbewijs is geïntegreerd met het Klein Vaarbewijs. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen twee versies. Het verschil zit in het soort vaargebied waarin het vaarbewijs geldig is. U kunt namelijk de volgende twee documenten aanvragen:

  • Klein Vaarbewijs I, deze is geïntegreerd met het ICC Inland waters. Oftewel een Internationaal Vaarbewijs voor alle inlandse wateren zoals rivieren, kanalen en meren.
  • Klein Vaarbewijs II, deze is geïntegreerd met het ICC Inland- en Coastal waters. Hiermee kunt u dus ook op kustwateren varen.

Bootverzekering buitenland

Wanneer u van plan bent om voor het eerst in of naar het buitenland te gaan varen is het verstandig om u vooraf goed voor te bereiden. Hierbij hoort dus ook het laten informeren over regels en voorschriften die in andere landen gelden. Bij DMW bootverzekeringen kunt u kiezen voor welk gebied u uw boot wilt laten verzekeren. Zo kunt u kiezen voor het vaargebied Europese binnenwateren, Europese zeeën (klein vierkant) en Europese zeeën (groot vierkant). Benieuwd naar de kosten? Bereken nu online uw premie!