Varen op het Gardameer

Het Gardameer is een immens populaire vakantiebestemming onder de Nederlanders. Vooral de zuidkant van het meer ligt bomvol met campings en hotels. Vanwege het goede weer en de honderden restaurants en terrassen is het Gardameer ook zeer geliefd bij watersporters. Een ander voordeel is dat u hier op uw gemak kunt varen, aangezien u geen last van golven heeft. Het is heerlijk om uw boot even stil te leggen en een frisse duik te nemen in het heldere zoete water van het Gardameer.

Eigen boot meenemen

Het Gardameer is een uiterst geschikte vakantiebestemming voor watersporters die hun eigen boot mee willen nemen. Veel luxe campings hebben faciliteiten die elke bootbezitter nodig heeft voor een onbezorgde vakantie. Denk hierbij aan een eigen haven, de mogelijkheid om een boei te huren, genoeg parkeerruimte voor uw boottrailer en een trailerhelling waar u eenvoudig uw boot te water kunt laten.

Boot huren

Wanneer u zelf niet in het bezit bent van een boot maar toch wilt genieten van een dagje varen, zijn er genoeg mogelijkheden om een boot te huren. In bijna alle stadjes aan het Gardameer zijn wel bootverhuurders te vinden. Ook mensen die niet in het bezit zijn van een vaarbewijs kunnen hier vaak een bootje huren. Dit zijn elektrische boten of motorboten met een beperkt aantal Pk’s.

Bezienswaardigheden

Elk plaatsje heeft tientallen terrassen waar het heerlijk vertoeven is. Vooral de badplaatsen aan het oosten van het meer, in de provincie Veneto, zijn populair bij Nederlanders. Voornamelijk Lazise, Peschiera, Bardolino en Garda wordt overspoeld door Hollanders in de zomer.

Het schiereiland Sirmione is zeker de moeite waard om te bezichtigen. De noordzijde van het meer is een stuk bergachtiger, waardoor er minder badplaatsen zijn. Een andere mooie bezienswaardigheid om mee te pakken is het Isola del Garda. Dit is een eiland in het westen van het Gardameer waarop een prachtige Italiaanse villa gebouwd is. Deze is vanaf het water goed te zien. Verder is de Punta san Vigilio erg mooi en duidelijk zichtbaar vanaf het water. Dit romantische pareltje is gelegen aan de landtong bij het plaatsje Garda.

Vaarroutes Gardameer

Gardameer vaarrouteVeel mensen kiezen er voor om een rondje aan de zuidkant van het meer te varen. Op deze manier kunt u alle eerdergenoemde bezienswaardigheden vanaf het water bekijken. Alle stadjes zijn zeker de moeite waard om eens te bezichtigen, maar het is niet aan te raden om op één dag bij alle stadjes aan te meren. Dit kost namelijk nogal wat tijd en vaak zijn deze havens nogal druk. Wanneer u graag  wil genieten van de rust en de prachtige bergen, is het aan te raden om de ‘slurf,’ richting het noorden in te varen.

Verboden voor motorboten

Het noordelijkste puntje van het Gardameer is verboden voor motorboten. Houdt hier rekening mee als u die kant op vaart. Het betreft het gedeelte dat binnen de regio Trentino-Zuid-Tirol ligt. Hier zijn de plaatsen Riva del Garda, Torbole en Linfano gelegen. Dit verbod is echter een voordeel voor andere watersporters, zoals mensen met zeilboten, windsurfers, kitesurfers en waterfietsers. Die kunnen hier hun gang gaan zonder hinder te ondervinden van snelle motorboten.

Tips voor het varen op het Gardameer

Het is belangrijk om rekening te houden met de diepte van het water. Informeer bij lokale instanties en probeer een dieptekaart van het meer te bemachtigen.

Blijf altijd 200 meter van de kant af. Wanneer u wilt aanmeren, zorg er dan voor dat u stapvoets vaart.

Wanneer u een boot huurt: maak duidelijke afspraken over de kosten en controleer van tevoren hoe de schroef er uit ziet.

  • Zorg voor noodsignalen en zwemvesten.
  • Zorg voor de benodigde papieren.
  • Zorg dat u een goede bootverzekering hebt en dat u het Italiaanse certificaat tijdig aanvraagt. Dit certificaat is vereist voor snelle motorboten en wordt door ons (op aanvraag) kosteloos verstrekt.