Diefstal/inbraak boot voorkomen

U kunt diverse maatregelen nemen om diefstal van uw boot te voorkomen. De keuze voor die maatregelen hangt af van het risico dat u wilt beperken. Bedenk wel dat u niet alles kunt voorkomen. Absolute beveiliging bestaat niet. Maar u kunt het dieven en inbrekers wel zo moeilijk mogelijk maken.

De dief of inbreker heeft meestal haast (zeker in een bewaakte haven). Tijd is zijn grootste vijand. Een karwei dat te lang gaat duren schrikt hem af. Bovendien doet hij zijn werk het liefst met eenvoudige hulpmiddelen. Met een goede solide beveiliging maakt u het hem dan ook extra moeilijk.

Beveilig de kajuitingang

In 95% van de gevallen komt de dief binnen via de kajuitingang die vrijwel nooit een goed slot heeft. Motorjachten, die meestal voorzien zijn van openslaande deuren of schuifdeuren, kunnen met diverse soorten sloten extra worden beveiligd. Voor zeiljachten die met steekschotten worden afgesloten zijn speciale sloten verkrijgbaar. Ook kan met behulp van een RVS-strip en slot een solide beveiliging van de ingang worden gemaakt. De bakskisten kunnen ook afsluitbaar worden gemaakt. Monteer beveiligde scharnieren en gebruik een goed hangslot.

Goedgekeurde sloten vaartuigen

Kies altijd voor een slot dat voldoet aan alle beveiligingseisen. Deze goekgekeurde sloten bezitten het Keurmerk Vaartuigbeveiliging en zijn geschikt bevonden voor de verzekering van vaartuigen.

Installeer een inbraakalarm

Net als bij uw auto of huis, kunt u ook uw boot met een inbraakalarm beveiligen. Stickers die aangeven dat een dergelijk systeem aanwezig is, zorgen er al voor dat dieven gewaarschuwd zijn. Een inbraakalarm kan worden uitgebreid zodat u ook gewaarschuwd wordt bij brand, gaslekkage of binnendringend water.

Merken en registreren

Speciaal voor pleziervaartuigen heeft de politie een registratieformulier ontwikkeld. Daarop kunt u alle gegevens van uw schip kwijt. Als u alle vragen beantwoordt, heeft u een compleet signalement van uw schip. Bewaar een deel thuis en draag het andere deel bij u, wanneer u gaat varen. Als u alles geregistreerd heeft wat u aan boord hebt inclusief de boot zelf, bent u al een heel eind op de goede weg.

Daarnaast is het verstandig om op uw waardevolle eigendommen een extra en uniek merkteken aan te brengen, bijvoorbeeld uw postcode en huisnummer. Verder kunt u een foto van uw boot maken. Met zo’n foto geeft u de politie een uitstekend hulpmiddel in handen om uw boot na diefstal terug te vinden.

Desgewenst kunt u ook uw schip bij het kadaster in laten schrijven. Informatie hierover kunt u vinden op de website www.kadaster.nl.

Overige tips ter voorkoming van diefstal of inbraak

  • Ga regelmatig bij de boot kijken.
  • Sluit ramen, deuren, luiken en kuipbanken altijd goed af, ook als u maar heel even van boord gaat.
  • Laat reddingsboeien, buitenboordmotor, bijboot en losse onderdelen niet aan dek wanneer u de boot verlaat.
  • Laat geen geld, cheques of waardevolle objecten voor het grijpen liggen. Maak van uw kajuit geen etalage; sluit de gordijnen.
  • Laat geen sleutels achter in uw boot.
  • Haal na het vaarseizoen apparatuur, zeilen, buitenboordmotor en andere kostbare zaken van boord.
  • Zorg dat u goed verzekerd bent tegen diefstal en inbraak!

Wat te doen bij diefstal van uw boot

Als uw boot ondanks alle genomen diefstalpreventiemaatregelen toch gestolen mocht zijn, meld dit dan zo snel mogelijk aan ons. Download hier het schade-aangifteformulier. Vergeet niet aangifte te doen bij de politie en het proces-verbaal van aangifte mee te sturen!