Preventie diefstal buitenboordmotor

Buitenboordmotoren zijn vaak interessant voor dieven. Ze zijn namelijk veel geld waard, en toch wat makkelijker te stelen dan een hele boot. In dit artikel vindt u enkele tips om uw buitenboordmotor zo goed mogelijk te beveiligen.

Buitenboordmotorslot

Een buitenboordmotorslot is een eenvoudige vorm van diefstalpreventie. Een dergelijke slot zorgt ervoor dat de klemschroeven moeilijk bereikbaar zijn. Dit slot is steviger dan een hangslot en staaldraad. Wanneer de boot voor een lange periode onbeheerd ligt, is het altijd verstandiger om de hele motor er af te halen.

Buitenboordmotorslot voor zware motoren

Dit slot is bedoeld voor zware motoren die met bouten door de spiegel heen worden vastgezet. Een van de moeren van de bouten wordt vervangen door een moerslot. Deze kunt u enkel met de bijgeleverde sleutel verwijderen.

Propellerslot

Dit is diefstalbeveiliging voor de propeller van hekaandrijvingen en zwaardere buitenboordmotoren. De bestaande moer wordt vervangen door een moerslot dat alleen met de speciale, bijgeleverde sleutel te verwijderen is.

Staartstukslot

Deze is ongeveer hetzelfde als het propellerslot. Dit slot is bedoeld voor boten met een hekaandrijving. Een van de moeren wordt vervangen door een moerslot. Ook deze is alleen met de meegeleverde sleutel te verwijderen.

Keuring van sloten

Wanneer u een slot aanschaft, is het belangrijk om te kijken of deze wel een keurmerk heeft. Ook bij kettingen, kabels en wielklemmen is het belangrijk dat het product een VbV keurmerk heeft. Voorheen heette dit SCM, VIP of TNO. Alle goedgekeurde veiligheidsproducten zijn gemerkt met een logo. Hier vindt u een overzicht van alle sloten die op dit moment zijn goedgekeurd door VbV/SCM en de Stichting ART.