Vaarroute Waddenzee: Vlieland - Texel

De Waddenzee is een prachtig gebied om te varen, zeker voor zeilboten. Wanneer u hier gaat varen dient u wel rekening te houden met de getijden. Het verstandigste is om ongeveer een half uur na hoogtij te vertrekken vanuit de haven van Vlieland. Het kan immers een zware tocht zijn als het tij zich tegen u keert. Op deze vaarroute kunt u genieten van de zilte zeelucht en het uitzicht op de Texelse badplaats De Koog. Het is uiteraard een optie om hier aan te meren en te genieten van het toeristische centrum. De kans is ook groot dat u een aantal zeehonden tegenkomt.

Veerboten op de vaarroute

Waddenzee vaarrouteHet is belangrijk om goed op te passen voor ander verkeer op de Waddenzee. Er varen namelijk grote veerboten van het Noord-Hollandse vaste land naar de Waddeneilanden. Deze veerboten hebben voorrang. Ook kunnen ze vanwege het formaat niet snel van koers veranderen. Ondanks de grootte, varen deze veerboten vrij snel. Zorg dus altijd dat u goed om u heen kijkt en weet wat er op het water gebeurt. Tussen Texel en Den Helder bevindt zich het Marsdiep, deze zeestraat is ook vrij druk qua vrachtverkeer. Houd hier rekening mee wanneer u van plan bent om deze route te gaan varen. Zo zorgen grote vrachtschepen voor grote golven waar u met een plezierboot rekening mee dient te houden.

Varen op de Waddenzee

Zoals eerder al gezegd is het erg belangrijk om gebruik te maken van het getij. Door de vertrektijd zorgvuldig te plannen kunt u zorgen dat het tij meezit. Verder is dit geen eenvoudige tocht en moet u zorgen voor een aantal belangrijke zaken. Zo zou een hydrografische kaart 181 onderdeel van uw bagage voor deze vaarroute moeten zijn, ook als u al een GPS systeem aan boord heeft. Bij hydrografie wordt de diepte, de samenstelling van het water en de zeebodem, de golven, de stroming en het getij gemeten. Een hydrografische kaart is daarom zeer handig als u te maken krijgt met de verschillende getijden. Daarnaast zult u op een aantal belangrijke punten van koers moeten veranderen, zodat u niet op één van de vele zandbanken terecht komt. Ook is er een vaarwijzer speciaal voor de Waddenzee, die u kunt kopen in diverse winkels. Het wordt vaak aangeraden om deze vaarwijzer te gebruiken zodat u veilig en verantwoord het water op kunt gaan.