Rijkswaterstaat adviseert pleziervaart om niet op de Maas te varen

Rijkswaterstaat adviseert recreatievaarders om de komende dagen niet over de Maas te varen. Het water in de regenrivier kan heel snel stijgen, waardoor een sterke stroming ontstaat.

Donderdagavond 14 juli bereikte de rivier de Maas in Limburg recordhoogte, met standen van meer dan 5 meter boven normaal. Een groot deel van de neerslag die in Limburg en de Ardennen is gevallen komt nu in de rivier terecht. Rijkswaterstaat heeft in verband met de extreem hoge waterstand in de Maas waarschuwingscode Rood afgegeven. Het is veruit de hoogste zomerstand in ten minste honderd jaar, en volgens verwachting worden zelfs de winterrecords van 1993 en 1995 verbroken, toen in het Nederlandse rivierengebied een watersnood dreigde.

Bij de meetpost op de Belgisch-Nederlandse grens bij de plaats Eijsden is het Maaswater donderdagochtend al tot een hoogte van bijna 50 meter boven NAP gestegen. Dat is 5 meter hoger dan normaal.

76 keer zo veel water in Maas als vorige zomer

Aan het begin van vrijdagavond wordt bij Maastricht een piekafvoer verwacht van 3040 kubieke meter water per seconde. De rivier staat dan ongeveer 5 meter hoger dan normaal, en zal met name ook veel breder zijn, omdat de uiterwaarden overstromen. β€œOns dringende advies is ook, als het weer de komende dagen beter wordt, om niet het water op te gaan voor recreatie. De stroomsnelheden zijn zeer hoog en gevaarlijk, en er kunnen ook boomstammen en ander puin drijven – dat kost ons dagen om op te ruimen.”