Pleziervaart maakt steeds meer brokken, maar geen echte gewonden

Op de Nederlandse binnenwateren werden in 2019 in totaal 1277 ongevallen geregistreerd. Dat is inclusief de zeehavens. Bij bijna de helft was pleziervaart betrokken. Slechts een enkele keer was er sprake van een botsing. Verder waren het vooral materiële problemen. In vrijwel alle gevallen raakte nauwelijks iemand gewond.

Onoplettendheid

Bij bijna de helft van alle scheepsongevallen op de binnenwateren is pleziervaart betrokken. Dat blijkt uit landelijke cijfers die LocalFocus van Rijkswaterstaat heeft ontvangen. Recreatievaartuigen als speedboten, jachtschepen, jetski's en sloepjes maken in de afgelopen jaren steeds vaker brokken. Heel vaak wordt bij de diverse incidenten onoplettendheid als oorzaak opgevoerd.

Op de Nederlandse binnenwateren (inclusief zeehavens) werden vorig jaar in totaal 1277 ongevallen geregistreerd. Bij bijna de helft (596 ongevallen in totaal) was pleziervaart betrokken. In 2008 gold dat nog maar voor amper een derde van de ongevallen. Ook in de laatste jaren loopt het aandeel scheepsongevallen met plezierbootjes op: in 2017 ging het om 43 procent, in 2018 om 46 procent en vorig jaar om 47 procent.

Lang vaarseizoen

Rijkswaterstaat laat in een reactie weten dat de zomer van 2018 en 2019 'relatief warm waren en lang aanhielden' waardoor er sprake was van een lang vaarseizoen. Uit cijfers van watersportorganisatie HISWA blijkt bovendien dat het aantal plezierbootjes de afgelopen tien jaar fors is toegenomen en daarmee ook de drukte op het water.

Bekijk hier de cijfers.