Nederland nummer 1 in superjachtbouw

Nederlandse bouwers van luxe superjachten zijn marktleiders in hun branche. Ze bezitten een mondiaal marktaandeel van 21,6% en daarmee staan ze op een nummer 1 positie. Afgelopen jaar werden er 18 luxe privéjachten opgeleverd. De totaalwaarde hiervan was bijna een miljard euro. Het Nederlandse marktaandeel is toegenomen van 17,7% in 2014 tot 21,6% in 2016. Met in 2015 een recordjaar met een marktaandeel van 30,7% en een oplevering van 22 jachten met een waarde van 1,18 miljard euro.

Over het algemeen worden de grootste superjachten gebouwd in Noord-Duitsland. Daarnaast zijn Italië en de Verenigde Staten ook grote spelers.

Hoge Nederlandse kwaliteit superjachten

Zo’n superjacht is langer dan 30 meter. Nederlandse bouwers onderscheiden zich vooral in de categorie ambachtelijke jachten van 30 tot 110 meter. Ze springen er uit door de hoge kwaliteit die ze opleveren. Wat ook erg goed is voor de status van de Nederlandse bouwers is dat ze zich aan hun afspraken houden en altijd voldoen aan levertijden. Een snelle levertijd is namelijk een belangrijke voorwaarde voor de doelgroep, de wat oudere kopers.

Bekende namen van Nederlandse werven die superjachten bouwen zijn: Amels, Claasen Shipyards, Feadship, Hakvoort Shipyard, Heesen Yachts, Moonen Shipyard, Mulder Shipyard, Oceanco, Royal Huisman, Storm Yachts en Vitters Shipyard.

Onderscheiden van de concurrentie

Volgens Branchevereniging HISWA is het goed om op een specifiek marktsegment te richten. Op deze manier kun je je duidelijker onderscheiden van de concurrentie. Jeroen Sirag van Holland Yachting Group: "Hierdoor blijf je marktleider en kun je een gezonde portefeuille verwachten. De laatste cijfers laten zien dat het Nederlandse superjachtcluster gezonde groei realiseert." Iets om trots op te zijn.