KNRM-redders hebben handen vol aan watersporters in problemen

Deze zomer komt de KNRM vaker in actie voor watersporters dan in de voorgaande zomers. Dit meldt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) op haar site.

Uit voorlopige cijfers blijkt dat de vrijwillige redders van de KNRM in mei, juni en juli ruim 100 keer vaker in actie moesten komen dan in eerdere jaren. Waarschijnlijk komt dit doordat het drukker is op het water nu veel Nederlanders in eigen land vakantie vieren. Met name met het mooie weer wordt dan verkoeling gezocht in en op het water.

De meest voorkomende problemen waarvoor de redders in actie kwamen hebben betrekking op de watersport. Het gaat met name om surfers en jachteigenaren of -huurders. Deze laatste doelgroep had met name last van motorstoringen en roerproblemen en het aan de grond lopen van jachten. Speciaal hiervoor heeft de KNRM deze zomer de watersportcampagne ‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’ gelanceerd waarin tips aan beginnende en gevorderde zeilers en motorbootvaarders worden gegeven.

Goede voorbereiding

De belangrijkste regel voor een zorgeloze vakantie is nog altijd een goede voorbereiding. De KNRM geeft 10 aanbevelingen om problemen op het water te voorkomen: 

  1. Zorg goed voor je boot en de motor.
  2. Kijk alles (apparatuur, motor, staat van de boot) na vóór het vaarseizoen en voor elk vertrek.
  3. Zorg voor voldoende schone motorbrandstof.
  4. Zorg voor een goede veiligheidsuitrusting voor elk bemanningslid en dat iedereen aan boord weet hoe de veiligheidsuitrusting werkt.
  5. Zorg voor recente waterkaarten (op papier en digitaal).
  6. Deel je vaarplan met thuisblijvers.
  7. Let goed op en houd uitkijk bij het varen.
  8. Luister naar de weerberichten en weet waar je heen kunt bij weersverslechtering.
  9. Zorg dat iedereen aan boord weet hoe hulp(diensten) gealarmeerd kunnen worden bij een ongeval.
  10. Neem praktijkles bij een vaarschool of volg een cursus.

KNRM Helpt-app

De KNRM heeft een gratis Helpt-app waarin je alle informatie voor een goede voorbereiding op je vaartocht vindt. De app bevat weerinformatie, vaarkaarten, informatie over havens en veiligheidsinfo. Via de app vraag je in geval van nood gemakkelijk hulp.