Hulp voor recreatieschippers op drukke sluizen

Vanaf 1 juli 2017 worden er door Rijkswaterstaat weer stewards ingezet op een aantal drukke of lastig te bevaren sluizen. Tijdens de zomerperiode verlenen de stewards hier assistentie aan recreatieschippers. Ze helpen bijvoorbeeld bij het afmeren en bij het kiezen van de plaats in de sluiskolk. Op 12 Rijkswaterstaatsluizen waar in de drukke periodes de grootste wachttijden zijn en waar recreatie- en beroepsvaart samenkomen worden, afhankelijk van de verwachte drukte, zo’n 60 stewards ingezet.

Drukte in sluizen

Bij mooi weer is het extra druk op de vaarwegen. De wachttijden bij sluizen loopt hierdoor op. Voor veel recreatieschippers is het passeren van een sluis niet makkelijk. De kleine plezierjachten van de recreatievaarders moeten vaak samen met grote vrachtschepen door een sluis manoeuvreren. De ruimte is daar vaak beperkt. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Met de hulp van de stewards zal het passeren van sluizen vlot en veilig verlopen.

Hulp van stewards

De stewards helpen de recreatieschippers met het aannemen en losgooien van lijnen en bij het doorgeven van de instructies van de sluisoperator. De sluisoperator geeft bijvoorbeeld aanwijzingen over de volgorde van invaren en het plaatsnemen in de kolk. Verder staan de stewards klaar voor het beantwoorden van vragen en het geven van informatie.

De stewards helpen u deze zomer van juli tot en met september.

Hier vindt u een overzicht van de sluizen waar stewards aanwezig zijn.