Elektrisch varen is de toekomst

Er komen steeds meer gebieden waar je niet meer met verbrandingsmotoren mag varen. Zeilen en roeien is hier wel toegestaan en ook het varen met elektrische motoren wordt hier goedgekeurd. In Friesland werd in juni 2016 de eerste ‘electric only’ vaarroute geopend. In de Amsterdamse grachten zijn vanaf 2020 alleen nog maar elektrische boten welkom. Het aantal nieuwe elektrische boten, ook wel stille boten of fluisterboten genoemd, stijgt dan ook sterk.

Voordelen voor de natuur

Het varen in een elektrische boot heeft veel voordelen, met name voor de natuur. Er komen geen benzine- of dieseldampen vrij en de boot veroorzaakt geen geluidsoverlast. Zo kunt u zelf ook meer van de natuur genieten. U hoort het water klotsen en de eenden kwaken en u ruikt de natuur.

Eenvoudig in onderhoud

Verder is een elektrische boot eenvoudig in onderhoud. U hoeft bijvoorbeeld geen olie te vervangen of de boot winterklaar te maken. Een elektromotor gaat bovendien langer mee dan een verbrandingsmotor. Het opladen van een elektromotor kunt u gewoon in de jachthaven of op de camping doen. In grachtensteden bieden (nog te plaatsen) laadpalen uitkomst.

Milieuzones in stadscentra

Om de luchtkwaliteit in steden te verbeteren gelden er al milieuzones die vervuilende voertuigen uit stadscentra weren. Dan is het logisch dat de boten op de grachten hier ook aan deelnemen. Met het uitsluiten van brandstofmotoren krijgt duurzaam varen de toekomst.