Bruine vloot krijgt geen plek op de Unesco-lijst voor werelderfgoed

De bruine vloot wordt niet toegevoegd op de lijst van Unesco voor werelderfgoed. Volgens cultuurminister Ingrid van Engelshoven valt de bruine vloot niet onder de verdragsregels.

De 400 historische charterschepen zijn onmiskenbaar in Nederland. De sector wilde graag op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst worden, om daarmee extra inkomsten te kunnen genereren. Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de schippers en eigenaren helaas moeten teleurstellen. In een brief aan de Tweede Kamer legt de bewindsvrouw uit dat roerende zaken zoals schepen niet in aanmerking komen voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst. “Het UNESCO Wereld erfgoedverdrag staat dat niet toe.’’

Immaterieel erfgoed

Wel kan de UNESCO-conventie ter bescherming van immaterieel cultureel erfgoed de mogelijkheid bieden om extra geld te ontvangen, zegt Van Engelshoven. Het verdrag richt zich namelijk op kennis en vaardigheden die nodig zijn voor de beoefening van een traditie, een ambacht of een sociale praktijk, maar stelt daarvoor geen subsidie beschikbaar. Maar, zo denkt de minister, door de aanduiding als immaterieel erfgoed zullen meer nationale en internationale belangstellenden worden geïnteresseerd en zullen dus de inkomsten toenemen. Voor directe steun kan de bruine vloot terecht bij het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Door de coronacrisis heeft de bruine vloot het afgelopen jaar zware verliezen geleden. Pas vorige week maakte staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken bekend hoe zij een eerder toegezegde bijdrage van €15 miljoen euro aan de sector wil uitkeren.

Bron: lc.nl.