Elfstedentocht varen

Voor schaatsers is het iets magisch: de Elfstedentocht. Elk jaar is het weer afwachten of deze tocht ook daadwerkelijk gaat plaatsvinden. De 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs vond voor het eerst plaats in 1909. De laatste kunnen we ons inmiddels nauwelijks meer herinneren. In 1997 won Henk Angenent de laatste editie tot nu toe. De weersomstandigheden zitten de laatste jaren dus niet mee voor de schaatsliefhebbers. De bootbezitters onder ons hebben echter meer geluk. U kunt namelijk elke zomer dezelfde route met uw boot afleggen.

Elfstedentocht bevaarbaar

Vroeger was het nog niet mogelijk om de gehele Elfstedenroute over het water af te leggen. Gelukkig zijn de omstandigheden afgelopen jaren beter geworden en is de officiële schaatsroute tegenwoordig volledig bevaarbaar voor de gemiddelde recreatieboot. Dit komt omdat een aantal vaarwegen verder zijn uitgediept. Ook zijn er enkele nieuwe sluizen aangelegd op de route. Verder zijn een aantal bruggen aangepast waardoor ze hoger zijn. Een aantal bruggen zijn tegenwoordig ook beweegbaar. Dit alles draagt er aan bij dat bezitters van motorkruisers tegenwoordig kunnen genieten van de prachtige route langs de oorspronkelijke elf steden die onderdeel zijn van de tocht der tochten. De laatste nodige aanpassing om de gehelde Elfstedenroute bevaarbaar te maken was op het stuk tussen Franeker en Dokkum, ook wel de hel van het Noorden genoemd.

De elf stedenElfstedentocht varen

De route komt uiteraard langs elf steden. Dit zijn in oorspronkelijke volgorde Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum. Al deze plaatsen hebben stadsrechten. Het formaat en het aantal inwoners van een aantal plaatsen doet echter meer denken aan een dorp. Desalniettemin zijn ook deze kleine stadjes zeker de moeite waard. Alleen al de mooie historische gebouwen zijn een lust voor het oog. Alle steden, op Stavoren na, zijn dan ook beschermde stadsgezichten. Kortom: de Elfstedentocht varen is een prachtige ervaring. Zeker voor de cultuurproevers onder ons.